191. vydání

Pravidelný přísun inspirace je tu. Dnes tady máme tančící látky, kreativní portréty s využitím dvou pomůcek – projektoru a grafického tabletu, převážně černobílé výtvarné wildlife fotografie, poutavé série z projektu Leica Women Foto Project a mnoho dalšího.

Dobré světlo a hezké počtení přeje Michal Krause!

Články a zajímavosti

Neal Grundy – tančící látky

Fotograf Neal Grundy není v Lepších fotkách poprvé – psal jsem tu o jeho fotografiích spojujících květiny a barvy. Tentokrát mě ale zaujal jeho nový, neméně kreativní projekt tančících látek. Jedná se o studiové snímky textilních materiálů v pohybu, které připomínají tanečníky, nebo snad oblečení na tělech neviditelných tančících osob. Neal si s touto myšlenkou pohrává už delší dobu, ale jeho aktuální pojetí je opravdu povedené. Mimochodem, pokud se zajímáte o produktovou fotografii, doporučuji projít si celou jeho galerii, najdete zde řadu inspirativních snímků.


Kreativní portréty s grafickým tabletem a projektorem

Rovněž Nick Fancher už v mém newsletteru své zápisy měl – dokonce bych řekl, že s jejich počtem patří k rekordmanům, což svědčí o tom, že přichází s nápady, které dovedou zaujmout. V tom nejnovějším využil k svícení portrétů netradiční kombinaci: projektor a grafický tablet. Použití projekce coby zdroje světla není žhavou novinkou, ale co ten tablet? Nick tentokrát nepracoval s plně předpřipravenými obrazy, jak bývá v podobných případech zvykem, ale využil grafický tablet Wacom připojený k notebooku (a ten zase k projektoru) pro dynamické kreslení motivů, které se živě promítaly na modelčinu tvář a postavu. Výsledek je velmi zajímavý už proto, že metoda dovolovala okamžitě reagovat a doslova domalovávat scénu. Pro zájemce o kreativní svícení mohu doporučit autorovy knihy, mezi něž patří třeba i úspěšné Studio Anywhere.


Graeme Purdy – wildlife v černobílé

Wildlife fotografie má mnoho podob. Spojuje je scéna, v níž se odehrává děj, ale konkrétní pojetí může být různorodé. Může se jednat o dokument, reportáž i pečlivě aranžované scény (a to i tak, aniž by utrpěla etika), může jít o syrovost až na dřeň i výtvarně pojaté obrazy, a to vše se může navíc všemožně prolínat. Graeme Purdy jde různými cestami, ale jeho wildlife fotografie jsou obrazy, ve kterých není výtvarno nikdy opomíjeno. Ať už se jedná o projekt Eight Feets, v němž si umanul zachytit ikonická zvířata z intimní vzdálenosti osmi stop, sérii Expressions stavící převážně na filmových dvojexpozicích, nebo jeho volnou tvorbu ve sbírce nazvané jednoduše Wildlife. Přesně si pamatuji první fotografii, díky níž jsem Graema zaznamenal (najdete jí o pár řádků níže), a stále se k ní i ostatním rád vracím.


Leica Women Foto Project Award

Projekt Lieca Woman Foto Project si klade za cíl vytvořit platformu, která bude motivovat a zviditelňovat ženy-fotografky a prezentovat jejich odlišné vizuální vypravěčství. Podruhé pak v rámci něj Leica USA uděluje ocenění Leica Woman Foto Project Award. V případě Leicy určitě nepřekvapí důraz příběhy a humanistickou fotografii. Tentokrát ocenění obdržely tři fotografky: Anna Boyiazis zachytila zanzibarské ženy učící se plavat, což je jeden ze symbolů jejich emancipace, Matika Wilbur fotí portréty příslušníků více než 400 původních kmenů žijících na území dnešních USA a Karen Zusman se zaměřila na oslavu radosti ze života dětí z rodin přistěhovalců v období, kdy na ně ještě nedopadají okolnosti, které nejspíš ovlivní jejich budoucí život.

Krátce

Velmi užitečné video Jerryho Ghionise nabízí rady pro focení osob s problematickými rysy, jako je výraznější nos, různě velké oči, odstávající uši a podobně. ・ Zajímavý článek (a video) o focení na pláži, který mě zaujal tím, kolik pěkných fotografií se dá vytěžit z jednoho místa, když víte, jak na to. ・ Fotodiox uvedl zajímavý shift adaptér, který dovoluje simulovat větší snímač – jedná se samozřejmě o nafocení více snímků pro následné složení, ale technické řešení je velmi chytré (více v diskusi pod článkem). Ovšem také drahé – jen adaptér samotný stojí 300 dolarů a budete potřebovat i středoformátový objektiv. ・ Projekt Intrepid, který přinesl na trh dostupný a skladný středoformátový filmový fotoaparát, financuje na Kickstarteru velmi kompaktní a chytrý zvětšovák. Pokud se vám stýská po komoře, tohle vypadá na dosti elegantní řešení. ・ Eric Floberg popisuje svůj přístup k focení kreativních portrétů – jeho video mě zaujalo nejen díky povedeným příkladům, ale také díky zajímavému přehledu tvůrců, kteří Erica inspirují. ・ Pár triků pro lepší portréty s bleskem na fotoaparátu ・ Rojení světlušek nabízí úchvatnou podívanou i fotografickou příležitost. Snímky Daniela Kordana z Japonska patří k těm, které stojí za vidění. Mimochodem, netradiční je i technika spojení více snímků (protože jde o složeniny) nástrojem, který je primárně určen pro fotografie hvězdné oblohy.