77. vydání

Pravidelný páteční přísun inspirace je tu. Dnes zde máme dvojportréty bezdomovců a jejich dávných snů, něco málo o svícení automobilů, podařenou kombinaci fotografie a kreslené grafiky, krásný příběh ikonického portrétu Salvatora Dalího, rady pro vyvážení bílé při focení s bleskem v exteriéru a mnoho dalšího.

Dobré světlo a hezké počtení přeje Michal Krause!

Články a zajímavosti

Bezdomovci a jejich sny (portrét)

Jako školní projekt, který do jisté míry přerostl původní záměr, vznikla série, v níž fotograf Horia Manolache vytvořil sérii portrétů bezdomovců v jejich současné civilní podobě a ve stylizovaném pojetí zpodobňujícím jejich dávné (a dávno ztracené) sny o životní dráze či kariéře. Přestože fotografie s podobnými tématy často budí kontroverzi, osobně se domnívám, že v rozumném a citlivém pojetí mohou spíše pomoci než škodit, a i tento projekt na mě působí jako připomínka toho, že lidé zůstávají i na okraji společnosti stále lidmi.


Video ze zákulisí svícení a focení detailů automobilů (svícení, automobily)

Nejsem si jist, jestli existuje ustálený český název pro subžánr focení automobilů a jejich detailů, ale každopádně je to zajímavý obor s mnoha výzvami – i kdyby nic jiného, představte si tu hromadu nablýskaného laku a chromu a zkuste jí nasvítit. Trochu se obávám, že to bude vyžadovat více než je shlédnutí jednoho videa, ale nějak se začít musí a pohled do zákulisí focení VH SS Holden Commodore společně s ukázkami výsledných fotografií může být docela dobrým startem. Mimochodem, špičkové svícení aut v tuzemsku předvedl profesor Vojtěchovský se svými studenty v projektu pro Škoda Muzeum.


Eliška Podzimková povedeně kombinuje fotografie s kreslenou grafikou (fotografika)

Tenhle článek z COOPH (respektive fotografie v něm obsažené) mě zaujal na první pohled a hned putoval do přihrádky pro Lepší fotky. Až při jeho zpracování jsem si ale všiml, že autorkou vtipných kombinací fotografií s grafikou je mladá česká umělkyně Eliška Podzimková. Pro někoho je fotografie nedotknutelným záznamem skutečnosti, ale zde naopak realismus doplňují kresbičky v záměrně téměř dětském stylu, čímž vznikají nečekaná, nápaditá a vtipná díla. Ačkoliv jde v tomto případě o jistý úkrok od klasického pojetí fotografie k širšímu překryvu s dalšími disciplínami, mě osobně tenhle nález velmi potěšil.


Příběh vzniku slavné fotografie Salvadora Dalího od Philippa Halsmana (historie)

Výborné video vypráví příběh portrétu Salvadora Dalího, který vytvořil Philippe Halsman v roce 1948. Fotografii volně inspiroval Dalího obraz Leda Atomica, který se dokonce nachází i v záběru – a kromě něj jsou zde i tři letící kočky, levitující židle, proud vody a samotný umělec ve výskoku u letícího malířského plátna. Ačkoliv manipulace fotografií není doménou digitálního věku, přesto bylo tehdy nejjednodušší nutné úpravy ponechat na minimu a nafotit vše na jeden záběr. Výsledku, s nímž byl Halsman spokojen, předcházelo 25 neúspěšných pokusů. Když nad tím přemýšlím, není to nakonec tak špatná výtěžnost, i když soudím, že ony nebohé kočky by se mnou asi nesouhlasily :) Příběh vzniku ikonické fotografie vypráví Halsmanova dcera Irene, která byla fotografování osobně přítomna.


Vyrovnání barevnosti stínů při svícení bleskem (svícení)

Užitečný článek a video, v němž fotograf Robert Hall radí, jak odstranit studený nádech ve stínech při svícení bleskem v kombinaci s přirozeným světlem. Světlo blesku je vyvážené na barevnou teplotu okolo 5500 K, ale ve stínu, kam se často při focení v exteriéru uchylujeme, je teplota okolního světla výrazně odlišná. Vyvážíme-li na fotoaparátu bílou podle blesku, vyjdou stíny modré, a pokud podle stínů, pleťovka se posune do příliš teplého podání. Náprava v postprodukci může být v některých případech velmi obtížná – zejména tehdy, pokud světlo blesku přechází plynule do stínu ve tváři portrétovaného. Řešením jsou barevné gelové filtry na blesk, které posunou teplotu jeho světla a sjednotí jej se stínem. Ve videu je vše podrobně popsáno a převedeno.

Krátce

Inspirativní video Seana Tuckera o tom, jak se stát lepším fotografem s pomocí vizuálních cvičení – doporučuji ・ Užitečný podrobný rozbor svícení jedné fotografie ・ Rozhodně nemám nic proti fotografování jídla (naopak), ale nějak mi v poslední době nepřichází pod ruku inspirativní články z tohoto žánru, tak alespoň jeden výběr fotografií jídel z celého světa od 500px ・ Opravdu chytře vymyšlený slider, který v transportním stavu zabere pouhých 147×45×66 mm a přitom umožňuje posun kamery až o 40 cm – a mimochodem, EU zastoupení a distribuce je v ČR, takže pro jednou jde o zajímavé příslušenství, jehož cenu neznásobí poštovné z USA ・ O hledání vlastního stylu v módní fotografii ・ Zajímavý experiment: profesionální focení 15 let starou DSLR – půjde to a nebo ne? Velmi dlouhé video a dlouhý text k tomu… ・ Ochrana fotoaparátu a objektivu proti dešti a sněhu skoro zadarmo ・ 5 způsobů, jak se stát lepším fotografem – tentokrát jde o rady z trochu jiného soudku, než bývá v podobných článcích obvyklé, a musím říct, že některé jsou docela fajn. A jen pro zajímavost: vlastně téměř žádná z nich není o focení. ・ Ukázka toho, jaké fotografie mohou vzniknout na zcela fádních místech, pokud je vytvoří někdo, kdo umí fotit ・ Tři různé vzhledy s využitím beauty dishe