183. vydání

Pravidelný přísun inspirace je tu. Dnes tady máme krajiny stvořené z lidských těl, netradiční pojetí focení psů klasikem světové fotografie, inspirativní krajiny Guye Tala, portréty dotvářené statickou elektřinou a mnoho dalšího.

Dobré světlo a hezké počtení přeje Michal Krause!

Mou práci můžete sledovat na Instagramu, Facebooku nebo webu. Nabízím individuální fotografické kurzy nebo e-knihy o nástrojích pro úpravu fotografií.

Články a zajímavosti

Bodyscape – krajiny z lidských těl

Fotograf Carl Warner rád vytváří krajiny – a slovo vytváří, je zde na místě, protože ty jeho vznikají z nejrůznějších materiálů, jako jsou potraviny nebo předměty denní potřeby. Jeho nejnovější projekt Bodyscapes se v tomto smyslu mezi ty ostatní výborně hodí, ale zároveň se odlišuje tím, že stavebním „materiálem“ krajin byla lidská těla. Finální fotografie jsou záhadné, velmi grafické a opravdu evokují pouštní či skalnatou krajinu. K výsledku samozřejmě přispěla i postprodukce (všimněte si, že na některých fotografiích se opakuje tentýž člověk), ale to uvádím spíš jen pro úplnost – na poutavosti to nijak neubírá.


Foťte psy jako Elliott Erwitt (video)

Při psaní Lepších fotek musím shlédnout spousty videí a většinou bych místo toho dal přednost článkům. Video o Elliottovi Erwittovi, komerčním fotografovi, který se proslavil i svými osobními projekty, jako jsou právě jeho fotografie psů, jsem ale shlédl s chutí. Než se na něj vrhnete, měli byste vědět, že navzdory názvu se z něj nedozvíte žádné konkrétní rady typu běžte sem, komponujte takto, exponujte tímto způsobem. Cílem je spíš inspirovat a předat myšlenky, kterých se Elliott Erwitt drží po celou svou kariéru. A pokud se zrovna o focení psů nezajímáte, stejně si jej možná pusťte, protože jeho přístup je podle mého inspirativní pro zájemce o téměř jakýkoliv žánr. Ostatně, Erwitt toho fotil hodně a vždy zajímavě, jak se můžete přesvědčit třeba na jeho profilu na webu agentury Magnum.


Krajiny Guye Tala

Vždycky jsem rád, když najdu mezi fotografy krajiny někoho, jehož tvorba mi připadá odlišná od hlavních proudů. Inspirativního krajináře Guye Tala jsem vlastně hledat nemusel, protože ho znám roky, ale jak už to tak bývá, občas člověk pro stromy nevidí les, a tak jsem si na něj doposud při psaní Lepších fotek nevzpomněl. Je tedy čas to napravit. Guy Tal je americký fotograf, který se zaměřuje primárně na krajinu v okolí míst, kde žije, kam ovšem shodou okolností spadá i Koloradská plošina – místo s netradičními vysokohorskými pouštěmi. Podle svých slov se nepokouší zachycovat úchvatné, ale často povrchní momenty, které krajina nabízí, ale snažit se o hlubší propojení a niternější pohled na ni. Myslím, že v jeho případě to nejsou prázdná slova. Přesvědčují mě o tom jak snímky, tak skvělá kniha esejí More Than A Rock, se kterou velmi souzním a řadím ji mezi ty nejzajímavější, které jsem kdy o fotografii četl (rozhodně se ale nejedná o návodné dílo, jde spíš o filozoficky orientovaný text).


Fotografie, které dotváří elektrický výboj

Fotografka Kate Miller-Wilson představuje svůj projekt, v němž exponované filmy vystavuje výboji statické elektřiny. Výsledkem jsou fotografie spojující původní motiv (v tomto konkrétním případě obvykle portrét) s neobvyklými světelnými efekty, které se podobají bleskům nebo explozím. Bezpochyby kreativní nápad je zajímavý mimo jiné i svou nenapodobitelností a nahodilostí, protože jednotlivé výboje jsou určitě unikátní a neopakovatelné – nehledě navíc na to, že impuls definitivně pozmění negativ. A zajímavé je i čtení o tom, jak vlastně celý proces probíhá a jak se kýžený výboj statické elektřiny vytváří pomocí Wimshurstova generátoru.

Krátce

Přímočaré video ukazuje, jak vyfotit poutavý portrét s jedním bleskem – není to ani poprvé, ani naposledy, kdy na podobné téma narazíte, ale známý komerční fotograf Joel Grimes ukazuje a vysvětluje problematiku velmi srozumitelně a bez zbytečné omáčky. ・ Zajímavé video s kompletním návodem, jak fotit svatební párty s bleskem. Nejde o jednoduché použití blesku na fotoaparátu, ale sofistikované využití více blesků rozmístěných dopředu po celé místnosti. ・ Hodnotit správně své vlastní fotky není snadné. Článek Mikea Dixona navrhuje několik postupů, jak se na ně podívat jinak a získat jistý nadhled. Zaměřuje se přitom na využití možností Adobe Lightroom, ale většinu technik lze aplikovat i v jiných nástrojích. ・ Krajinář Thomas Heaton hovoří o tom, že méně je někdy více – někdy podle něj pomůže méně výbavy, jindy méně prvků v obraze nebo třeba i méně podléhání trendům. ・ Peter Hurley je velmi úspěšný portrétní fotograf a ve svém videu sdílí pět rychlých tipů, které zlepší vyznění portrétované osoby – některé už jsem tu uváděl dříve, ale tady jsou všechny pěkně pohromadě. ・ Když máte štěstí, může se vám podařit vyfotit Měsíc, který vypadá jako Saturn.