149. vydání

Pravidelný přísun inspirace je tu. Dnes tady máme inspirativní projekt ukazující pro srovnání finální fotografie spolu s lokalitou, kde vznikly, chladnou a drsnou krásu ledovců, krajinářský pohled na Kyrgyzstán, nádherné portréty rybek bojovnic a mnoho dalšího.

Dobré světlo a hezké počtení přeje Michal Krause!

Články a zajímavosti

Místo a výsledek – ukázky využití lokality v portrétní fotografii

Článků a videí na téma využití dostupného a často ne zcela ideálního prostředí jsme tu měli už několik, ale kolekce ukázek brazilského fotografa Gilmara Silvy představující vždy snímek místa spolu s výslednou fotografii stojí za shlédnutí. Silva fotografuje portréty a dokáže maximálně využít prostředí k dosažení perfektního výsledku. Do něj se samozřejmě často promítá i postprodukce, ale hodně je toho řešeno na místě volbou ohniskové vzdálenosti, hloubky ostrosti a chytré kompozice. Jako zdroj inspirace a nápadů poslouží tento přehled výborně. Na serveru Demilked najdete také dřívější podobnou sadu Silvových snímků a další pak na jeho Instagramovém profilu.


Jan Erik Waider – drsná krása ledovců

Krajinářská fotografie může mít mnoho podob – někteří fotografové vyhledávají hory, jiní pouště, skály, lesy, mořské pobřeží či vodní toky. Jana Erika Waidera přitahuje také voda, ovšem ve svém pevném skupenství – motivem jeho fotografických projektů jsou ledovce. Ty plovoucí zachycuje v chladném a lehce temném pojetí, které výborně podtrhuje charakter i krásu ledových formací, které prozatím ještě stále můžeme potkat v arktických mořích.


Kyrgyzstán ve fotografiích Alberta Drosse

Krajinář Albert Dros (dříve v Lepších Fotkách) se vydal fotografovat Kyrgyzstán a podle snímků, které odtud přivezl, jej oprávněně nazývá perlou centrální Asie. Země, která z 94 % leží v nadmořské výšce převyšující 1 000 m a ze 40 % dokonce nad 3 000 m jsou pochopitelně hlavním motivem hory, které Albert zachytil v nejrůznějších podobách od sedmitisícovek s trvalým sněhovým příkrovem přes horské řeky a jezera až po zelená údolí či soutěsky připomínající spíše jiné planety.


Bojovnice pestré v úchvatných portrétech

Bojovnice pestré jsou nádherné rybky, které učarovaly nejednomu akvaristovi. Visarute Angkatavanich z Thajska je miluje od dětství a pro nás je důležité, že je navíc vynikající fotograf, který tyto nádherné ryby úžasně portrétuje. Pro své fotografie volí jednoduché černé nebo bílé pozadí, na němž krása bojovnic vynikne nejlépe. Někdy jde o snímky, ve kterých rybky snadno identifikujete, jindy autor volí téměř abstraktní pojetí, v němž jejich závoje a zrcadlení tvoří abstraktní obrazy. Krásná práce s krásnými zvířaty.

Krátce

Opakování je matkou moudrosti, tak není od věci se znovu podívat na pět základních typů portrétního svícení – tentokrát v přehledném podání Jeffa Rojase (video) ・ Zajímavou shodou okolností se mi sešly naráz dva povedené tipy na využití protisvětla – jeden od Moe Zainala pro focení aut a druhý od Julie Trotti pro portréty (videa) ・ Další výborný návod od Unmeshe Dindy – tentokrát na specifickou retuš skvrn od potu (video) ・ Několik tipů pro focení a postprodukci interiérů (video) ・ Dustin Dolby známý též jako workphlo připravil další ze svých tutoriálů pro nízkonákladové focení produktové fotografie – tentokrát se zaměřil na bodové barevné nasvícení pozadí produktu (video) ・ Netuším, kolik podvodních fotografů čte Lepší fotky, ale pokud nějací ano, snad ocení tip na 14 pomůcek, které se hodí při focení pod vodou ・ Antti Karppinen předvádí ve svém videu, jak rozpoznat 30 typů fotografů – jde samozřejmě o humornou nadsázku :) ・ O malování světlem toho už bylo napsáno hodně, ale málokdy jde o tak konkrétní návod, jako tento: jak světlem namalovat ducha (video) ・ Zajímavé video o focení portrétů s dlouhou expozicí a malování světlem (jedná se o úvod k rozsáhlému placenému kurzu)