142. vydání

Pravidelný přísun inspirace je tu. Dnes tady máme devět zajímavých technik, jak se vypořádat s blokem při úpravě fotografií, rady pro studiové portréty v malých prostorech, nový projekt Benjamina Von Wonga mířící tentokrát na problémy výroby oblečení, netradiční pohledy z čínských měst a mnoho dalšího.

Dobré světlo a hezké počtení přeje Michal Krause!

Články a zajímavosti

Devět technik, jak překonat blok při úpravě fotografií

Znáte to – upravujete fotografii a pořád to není ono. Nebo se k nějakému již hotovému snímku vrátíte po čase, a říkáte si, kam jste dali oči, že jste přehlédli to či ono. Krajinář Jonathan Martin sepsal svoje triky, kterými překonává bloky při úpravách a vyhýbá se i dalším nástrahám postprodukčního očistce. Jeho rady a triky, které při úpravách používá, mě natolik zaujaly, že jsem se rozhodl dát jim prostor zde v hlavní části. Zkuste se na ně také podívat – třeba vám pomohou, i když se mohou někdy zdát přinejmenším překvapivé.


Studiové portréty v malých prostorech

Mnoho fotografů, zvláště těch začínajících, si nemůže dopřát komfort velkého ateliéru. Focení v malých prostorech, které často navíc nebyly zamýšleny pro tento účel, přináší mnohé výzvy. Jak fotit v menších místnostech radí portrétní fotograf Brennan Anderson – věnuje se konkrétně tomu, jak se vypořádat s nízkými stropy, barevnými stěnami nebo nepěknými podlahami, a také jaké modifikátory světla zvolit. Upozorňuji, že článek není o tom, jak tyto problémy řešit levně, autor používá profesionální vybavení, ale většinou není problém jej nahradit mnohem dostupnější technikou (systémové blesky, vlastními silami vyrobené zástěny, neznačkové softboxy a podobně).


Benjamin Von Wong – Clothing the Loop

Fotograf Benjamin Von Wong (dříve na Lepších fotkách) ve svém novém projektu Clothing the Loop spojil síly s Laurou François, aktivistkou, která upozorňuje na dramatické dopady naší záliby v módě a oblečení. Společně se vydali fotografovat do kolumbijské opuštěné továrny, kde zůstaly tuny nevyužitých oděvů. Z nich vytvořili „přírodní“ instalace, které přímo poukazují na negativní dopady výroby oblečení. Tentokrát nejde o často zmiňované zneužívání levné pracovní síly, ale o přímý vliv na přírodu a životní prostředí. Díky projektům, jako je tento, se můžeme například dozvědět, že každé bavlněné tričko spotřebuje neskutečných 2 700 litrů vody, nebo že se kvůli výrobě textilií ročně pokácí 70 milionů stromů a že odhady hovoří o dvojnásobném počtu v následujících 20 letech.


Čína objektivem Tristana Zhou

Fotograf Tristan Zhou při své cestě do Číny zajímavým způsobem zachytil život ve městech, jejich architekturu a krajinu (citiscapes). V jeho portfoliu najdete různorodé fotografie od těch téměř abstraktních až po popisné, ale ať už namíří svůj fotoaparát na staré či nové budovy, fotil lidi nebo detaily, prakticky vždy stojí výsledek za to. Jen těžko jsem v jeho galerii vybíral favorita, kterým bych doplnil tento odkaz, ale mozaika městského života tvořená velkými prosklenými okny budovy u mě nakonec vítězí.

Krátce

Jak vést neprofesionální modelku – některé pózy jsou dle mého názorů trochu klišovité, ale celkově to není špatné video. ・ Na stejné téma se shodou okolností sešlo ještě jedno video – jeho slabinou je hodně mluvení a méně ukázek, ale předávané rady mají rozhodně smysl ・ A třetí video k tomuto tématu: 9 triků, jak správně pózovat ・ Dálkově ovládaný follow focus z Lega Mindstorms – není to sice hezké, odolné, levné ani snadné, ale je to zábava :) (video) ・ Vynikající video Seana Tuckera o tom, jak pracovat se sociálními médii – nikoliv v technickém, ale spíš ve filosofickém smyslu. Nesprávně nastavená očekávání mohou snadno vést ke zklamání, ale také brzdit v rozvoji. ・ Skvělé fotografie jídla Amalije Andersone ・ Zajímavý tutoriál pro nasvícení interiérů bleskem (video) ・ Různé způsoby využití papírového pozadí (video) ・ Drsné fotografie z ulic Ruska ・ Cosplay na téma Zaklínače a Hry o trůny – pěkná práce, jen trochu škoda, že se focení odehrálo ve studiu a pozadí je domalované, osobně mám rád, když se podobné věci realizují v exteriéru