150. vydání

Pravidelný přísun inspirace je tu. Dnes tady máme fotografie psů v působivé krajině, pohled pod ulice velkých měst, podvodní baroko, tipy na využití nezřídka zatracované středové kompozice a mnoho dalšího.

Dobré světlo a hezké počtení přeje Michal Krause!

Články a zajímavosti

Psi v působivé krajině

Alicja Zmysłowska je úspěšná fotografka psů a její snímky opakovaně sklízejí chválu na mezinárodních fotografických serverech. Ve své poslední sérii, které věnovala tři roky, se zaměřila na focení psů v monumentálních a působivých krajinách Islandu, Norska a Aljašky. Jako příznivec zvířat i krásné krajiny musím říct, že v obou směrech je na co se dívat a stejně tak patří autorce můj obdiv za to, že takto náročný projekt dokázala zrealizovat.


Beneath the Streets – fotografie z metra velkých měst

V projektu Beneath the Streets se britský fotograf Mark Fearnley věnuje fotografování v metrech a podzemkách velkých měst. V těchto prostorách se samozřejmě nabízí množství zajímavých motivů – linií tunelů, zajímavých světelných podmínek, moderních i tradičních materiálů a samozřejmě také lidí, které Mark často fotografuje spíše tak trochu nepřímo, jako prvek kontrastu k industriálním motivům či pro zdůraznění měřítka. V metru se toho jistě už nafotilo mnoho, ale tenhle projekt je rozhodně povedený.


Podvodní baroko II

Občas se v Lepších fotkách vracím k projektům, které tady už byly, protože jsou natolik zajímavé, že je stojí za to po čase připomenout. Fotografka Christy Lee Rogers fotí podvodní portréty svou náladou nápadně připomínající barokní obrazy a musím říct, že atmosféra a barvy jejích snímků jsou neuvěřitelné. Navíc se mi zdá, že od minulé zmínky Christy svou techniku vybrousila a výsledky jsou jednoduše ohromující. Výborný nápad i provedení zde jdou ruku v ruce – a víc asi není co dodat.


Proč je středová kompozice někdy dobrá a jak ji správně používat (video)

Asi každý z vás někdy v počáteční fázi fotografického snažení dostal radu „nefoť středovky“ – neboli nekomponuj hlavní motiv přesně doprostřed fotografie. Krátké video z relativně nového YouTube kanálu Light Club vás naopak bude přesvědčovat, že středová kompozice je dobrá – pokud ovšem víte, proč a jak jí použít. Efekt středové kompozice, zde ještě zúžený na středovou linii (někdy dokonce i skutečnou, nejen virtuální), je demonstrován na řadě fotografií, obrazů a dokonce i filmů. Až si je budete prohlížet, nezaměřujte se jen na to, co je uprostřed, ale jak umělci své kompozice často dovedně doplňují dalšími prvky.

Krátce

Několik užitečných rad k fotografování detailů na svatbě (video) ・ Krátké video Jeffa Rojase ukazuje jeho studio pro portrétní fotografii na 5,5 metrech čtverečních ・ A ještě jedno Jeffovo video – tři základní tipy pro práci s pozadím ve studiové fotografii ・ Před časem jsem tu váhal, jestli mám mezi sledujícími podvodní fotografy a jestli má smysl publikovat tipy pro ně. Tentokrát mám ještě větší pochybnosti, ale třeba se někomu z vás hodí i rady pro focení žraloků bílých :) ・ Kevin Mullins vysvětluje, proč není špatné nastavit si ve fotoaparátu černobílý režim, i když fotíte do RAWu (video) ・ Praktický tip pro focení interiérů – skládání fotografií pro potlačení nežádoucích odlesků ・ Zajímavé video demonstruje možnosti využití LED světel s možností změny barvy pro fotografii i video. Není to zrovna levná záležitost, ale hodně věcí může ulehčit. ・ Několik nápadů pro kompozici portrétů (video) ・ Fotograf a retušér Mario Unger strávil 3 000 hodin kolorováním starých fotografií a je opravdu zajímavé některé klasické kousky vidět v barvě